Fruits

Op 50 hectare grond produceert Lewis Fruits ieder jaar ongeveer 1 miljoen kilo appels en 800.000 kilo peren. Allemaal van de beste kwaliteit en met de heerlijkste smaak. Om deze kwaliteit en smaak het hele jaar door te kunnen garanderen, worden de appels gekoeld bewaard onder ULO omstandigheden. ULO staat voor Ultra Low Oxygen, dit betekent dat in de koelcellen het zuurstofgehalte daalt van 21% naar minder dan 1,0% Koolzuurgas wat door het fruit zelf wordt geproduceerd, wordt ras-afhankelijk beperkt tussen de 0,8 en de 3,0% . Daarvoor wordt gebruik gemaakt van luchtwassers, in de vaktaal CO2-scrubbers genoemd.

Door een lage vruchttemperatuur en de gewijzigde  luchtsamenstelling  kunnen de appels wel een  jaar lang plukvers bewaard worden op volstrekt natuurlijke wijze. Langer bewaren kan niet omdat de bijna 6000 palletkisten weer nodig zijn voor de nieuwe oogst! Sinds de oogst van 2016 is de nieuwe opslagruimte voor 1250 ton peren in gebruik genomen. Daarvoor zijn 10 nieuwe koelcellen gebouwd waar de peren bewaard worden bij een temperatuur van -1,0 C.  Om te voorkomen dat deze teveel uitdrogen zijn de cellen gebouwd met 22 cm dikke isolatiepanelen. De koelinstallatie is speciaal ontworpen voor perenbewaring met zo weinig mogelijk gewichtsverlies.  Tijdens de extreem warme plukperiode begin september 2016  werkte de nieuwe koelinstallatie de perentemperatuur met gemak tot beneden het vriespunt. Het koelresultaat in deze nieuwe cellen was zo goed dat besloten werd om geen aanvullende luchtbevochtiging toe te passen. De perenbewaring, een vak apart, werd door de crew van Leeuwis met uiterste precisie uitgevoerd, gezien het resultaat. 

 

De peren die Lewis Fruits produceert, zijn voor het grootste deel Conference peren. Er wordt gebruik gemaakt van het tafelsysteem. De takken van de perenboom worden dan ondersteund waardoor het mogelijk is om grote hoeveelheden peren van goede kwaliteit te plukken. Met dit systeem kan het licht beter bij de boom waardoor de knopaanleg en kwaliteit wordt bevordert.